Til toppen
Hvordan velge rett kaliber?

Hvordan velge rett kaliber?

Det er ikke alltid like lett å velge den dagen man står der med en våpensøknad i hånden for første gang, og skal velge seg et kaliber. Men det trenger ikke nødvendigvis være så komplisert heller. Kanskje har du allerede skutt en del som DFS-skytter og tar med deg det du har der, videre inn i en jaktkarriere? Eller kanskje har du nettopp tatt jegerprøven og enda ikke bestemt deg for hva du skal jakte? 

Det er mye å velge mellom og mange ulike erfaringer med de forskjellige kalibere. Ofte blir avgjørelsen enda vanskeligere hvis man spør om råd i åpne forum som finnes på ulike sosiale medier. Der kommer det ofte like mange svar som det finnes brukere. Kanskje det beste er å lese seg opp litt, ta en vurdering, reise til din nærmeste Jaktia butikk for en kopp kaffe og en hyggelig prat. Det er mye lettere å få en vurdering av en fagperson på tomannshånd, enn det er å diskutere på nett.

Når en tar jegerprøven så er det tre kalibere som går igjen som en anbefaling. Det er 6,5x55, .308, og 30-06. Alle disse vil være mer enn gode nok til det du skal jakte både her hjemme og det meste av utlandet. Hvorfor er disse mer relevant enn andre? Det finnes det flere grunner til.

En av de viktigste grunnene er at fra 6,5x55 og oppover kan du jakte storvilt også. Velger du et av de mindre kalibrene som for eksempel .223 så mister du mulighet til å jakte på de artene som er regnet som storvilt i Norge. Men du kan jakte småvilt like fint med større kaliber. Det er flere grunner som også spiller inn, som tilgjengelighet og pris. De kalibere som anbefales under jegerprøven er alle lette å få tak i kuler og krutt til. Samtidig så er de veldig greie å lade selv om dette skulle bli ett ønske. Samtidig er det lettere å velge en ulik kule til ulik type jakt, enn å måtte kjøpe nye våpen til hvert vilt. Helmantel i en 6,5 fungerer like bra på rypene som på trening. Når det er snakk om større vilt bør du bruke en ekspanderende kule og vipps så har du dekket alle dine behov. Det er heller ikke noe problem å stille kikkerten mellom to kuler, man har som regel kontroll da de fleste kikkerter i dag har en indikator på hvor du har 0-punktet ditt. Husk at dette varierer mellom alle våpen og kuler, så det beste er å teste på pappblinker på skytebanen.

I Norge vil de aller fleste av oss ikke jakte på områder hvor man har bruk for å skyte mer enn de 100m man har skutt opp på. Og skulle man måtte skyte litt lengre så vil ikke disse kalibrene gi deg noen problemer ut til 150m heller. (Det kreves selvsagt selvdisiplin og god test av skytter og våpen/kaliber for å skyte på lengre hold.) Men for den normen med jegere som ikke driver langhold er dette mer enn godt nok. Kulebaner og BC er ikke noe vi trenger å tenke nevneverdig mer på, selv om det er kjekt å kunne litt slikt også. Et standard kaliber som er skutt inn på 100m er mer enn nok. Det er nesten viktigere å se nærmere på hvilken optikk du velger å sette på rifla, da dette er mer vesentlig for hvor du skal jakte. Om det er bøen i måneskinnet, eller snikjakt i tette vestlandslier.

Dersom løpet skal kappes er det kanskje best å gå på med .308 som tåler litt mer enn 6.5, det er slikt hver enkelt må vurdere. Men det er en ting det er viktig å tenke på når en kjøper en børse som skal være med deg i mange år fremover.

Personlig har jeg alltid brukt 6,5x55 og .308 i alle år, og de har dekket alle mine behov. For å være helt ærlig, så har .308’n vært med meg fra starten av og jeg har egentlig aldri hatt behov for noe annet. Men det skjer noe etter hvert som man blir dratt inn i denne verden, og våpengarderoben vokser. Skulle jeg allikevel måtte velge meg ett kaliber i dag, som skulle vært med meg videre så tror jeg kanskje at 6,5 er det som ville passet meg best. Det er også ett kaliber jeg har gått mer og mer over til å bruke. De aller fleste produsenter har disse kalibrene på lager støtt, og Jaktia har ofte pakketilbud som er verdt å ta en ekstra kikk på.

I videoen under forklarer jeg kort om de tre mest anbefalte kalibrene og hva som er fordelene med hver enkelt.

Lykke til! 

Med vennlig hilsen Joakim (@jegerbloggen)