Til toppen
Jenter som jakter

Jenter som jakter

Våg å gjøre tingene selv!

Å jakte handler om å høste av naturens overskudd og det finnes utrolig mange spennende måter å gjøre dette på. Hver enkelt jeger har som regel etter noen års erfaring med jakt, fått sin egen oppfatning av hva selve jakta betyr og hva slags verdi det har for dem. Min erfaring er at dette gjerne endrer seg når man får testet ut ulike jaktformer og fått erfare andres jaktkulturer. Jegere er ofte mennesker som har en spesiell tilknytning til naturen og vi mennesker blir ofte preget av omgivelsene vi vokser opp i.

Da jeg gikk på videregående skole var det ingen av de andre jentene som var opptatt av verken natur, jakt eller fiske. Det var shopping, gutter og festing som var mest interessant. I den perioden opplevde jeg at jeg måtte holde følge med dem, for å kunne være en del av gjengen. Dette gjorde at jaktinteressen ble satt på pause, men etter noen år ble jeg mer bevisst på at jeg savnet det som betydde så utrolig mye for meg da jeg var ung. Natur­opplevelsene jeg hadde hatt som ung med jakt, fiske og friluftsliv hadde preget meg sterkt. Det var i naturen jeg følte meg hjemme og jeg bestemte meg for å tilbringe mye mer tid i naturen fremover.

Vi jenter må tørre å ta litt mer plass.

Da jeg tok jegerprøven kjøpte mormor rifle til meg. Det var elgjakten hjemme på det lokale grunneierlaget som var det store. Det er veldig positivt i dag at det er mer akseptert at jenter og kvinner jakter, og at vi får være en del av jegermiljøet. Vi blir stort sett behandlet likt som gutter og menn, men får kanskje litt for mye «hjelp» innimellom. Som regel er dette godt ment, men det har vært flere ganger jeg har måtte spørre om jeg kan få lov til å vomme mitt eget felte vilt. Jeg er opptatt av at vi jenter må tørre å ta litt mere plass og at vi ikke må være redde for å gjøre ting selv. Jeg velger ut valp selv, jager inn hund, stiller på jaktprøver, skyter, vommer og ivaretar viltet fra skog til bord. Dette har blitt mer og mer ­viktig for meg ettersom årene har gått.

 

Det har ikke alltid være så enkelt å finne venninner med samme jaktinteresse. Men det positive i dag er at man kan bruke sosiale medier for å møte likesinnede. Selv har jeg mye kontakt med jenter som har samme interessen gjennom sosiale medier. Selv om man ikke møtes så ofte kan man dele er­faringer, opplevelser og få gode tips og råd.

Ettersom årene har gått har jeg vært så heldig å få oppleve så utrolig masse innen jakt, fiske og friluftsliv. Jeg har også endret syn på at det kun er elgjakt og rådyrjakt med hund som er gøy. Etter hvert har jeg fått stor interesse for andres jaktkulturer og jaktformer. Som ny jeger så kan man bli veldig farget av omgivelsene der jaktkarrieren starter og jeg tror det er veldig lurt av nye jegere å prøve ut ulike jaktformer for å få mer kunnskap. Jeg har selv opplevd å få ny kunnskap om ulike typer vilt, nye erfaringer i jaktsammenheng og rett og slett blitt en bedre jeger ved å ta mulighetene når dem
byr seg.

Naturopplevelser er viktig for meg selv om jeg er på jakt eller om jeg bare går meg en tur i skogen med hundene. Frisk luft i nesa gjør noe med meg, noe som ikke går an å forklares med ord. Selv har jeg også brukt naturen som terapi hvis jeg ikke har følt meg bra følelsesmessig. Forskning viser at naturopplevelser har en positiv effekt på psyken vår og hvis man i tillegg gjør ulike former for fysisk aktivitet ute (går tur og jogger) gir det like god behandlingseffekt ved mild/moderat depresjon som antidepressiva. Så uansett hvor mye vi sliter med tidsklemma, så tror jeg det er svært viktig å finne tid og rom til å være ute i naturen.

 

Skitt jakt!