Til toppen
Hvordan vedlikeholde en lyddemper?

Hvordan vedlikeholde en lyddemper?

Som en del av våpenet ditt vil også demperen kreve litt stell og vedlikehold etter bruk over tid. Mange er kanskje ikke klar over at det bør gjøres, og andre slurver kanskje så mye at de ikke engang tar av demperen etter bruk. Men når sesongen er over og våpenet settes i våpenskapet, vil urenhetene stå der og godgjøre seg slik at rusta spiser opp stålet og gjengene, dersom demperen ikke får lufting og vedlikehold.

Vårt første bud er å alltid ta av demperen etter bruk og la den ligge en plass med god lufting, for å hindre at det blir skade på innsiden. Gjør man ikke det kan det bli kondens og det dannes gasser som over tid bryter ned demperen fra innsiden. Skyter man mye krever det selvsagt mer vedlikehold enn de som kun skyter opp og kanskje feller et hjortevilt eller to i året. Men like fullt må det gjøres innimellom, og her forklarer vi hvordan:

Dempere er bygget noe ulikt på innsiden, mens de på utsiden ser like ut. Noen er bygget på moduler (som kan forlenges, eller kortes ned), mens andre har en fast totallengde med ett solid ytterrør. Det er innsiden som krever mest kjærleik og du må selv finne ut hvordan du åpner den demperen som du bruker. Her vil vi vise på en av A-TEC sine moduldempere. 

Når demperen er åpnet opp så er det ikke verre enn at den skal vaskes som om du ville tatt oppvasken. Bruk lunkent Zalo-vann og en børste.

Det som skjer om ikke demperen blir demontert og luftet godt etter bruk er oksidasjon, og det setter seg i kamrene på innsiden. Dette gjør at materialet mister hardheten sin, kan få groper hvor det er hardest angrepet og i verste fall sprekke opp. En kjapp oppvask, så unngår man dette. 

Når du er ferdig så tørker du alt godt og passer på at ikke det er igjen noe fukt. Så kan du med fordel spraye på noe som er med på å beskytte komponentene. WD40 for eksempel. Gjenger smøres inn med litt gjengefett (ikke gjengene på børsepipa). Pass på at pakninger ikke er morkne eller har synlige skader. Litt smøring/fett på pakningene er heller ikke feil og kan være med å forlenge levetiden. 

Dette er ikke en jobb du trenger å gjøre etter hver tur du har hatt på skytebanen, men når sesongen er over så er det en fin ting å gjøre før våpenet settes bort. Å ta vare på utstyret sitt er utvilsomt med på å forlenge levetiden, samt at det ofte er moro å se hvordan ting er bygget opp og hvordan det virker (det er i alle fall moro for nerden som bor i undertegnede). 

Lykke til!

Med vennlig hilsen Joakim Pettersen fra Jaktia PRO Team. (@jegerbloggen)

 

 

RELATERTE PRODUKTER >

A-Tec Villmark

EN NY OG INNOVATIV DEMPER, UTVIKLET FOR NORSKE FORHOLD OG BRUK.
ateVN01013-M

A-Tec Optima 45

INNOVATIV DEMPER, UTVIKLET FOR NORSKE FORHOLD OG BRUK.
ateVN01473-M

Hausken 184 M14x1 Jaktia Edition

En smidig og effektiv lyddemper.
1144-100179-M

Hausken WD60 XTRM MK2

JAKT XTRM er enda et steg nærmere stilhet.
1144-100175-M

Hausken JD151 MK2

JD151 - 224 er Hausken sin letteste demperserie hittil.
1144-100001-M

A-Tec Optima 60

INNOVATIV DEMPER, UTVIKLET FOR NORSKE FORHOLD OG BRUK.
ateVN01524-M

A-Tec H2

INNOVATIV DEMPER, UTVIKLET FOR NORSKE FORHOLD OG BRUK.
ateVN01068-M

Hausken JD224 Lite MK2

JD151 - 224 er Hausken sin letteste demperserie hittil.
1144-100047-M

TetraGun Våpenfett 30ml

TetraGun Grease (1 oz.) Blister Pack
nor5711005

TetraGun Rengjøringspakke 4 in 1

Copper Solvent, Fett, Olje, Oljespray
nor5711095

TetraGun Pussesett

Stang, Lapper, Børste, Øye, Olje og Fett
nor112404-M

TetraGun Våpenbenk/Pussebenk

ProVise Professional Gun Care Vise
nor5710435