Til toppen

Hvordan klargjøre et trofé?

Med noen få enkle grep kan man koke og klargjøre trofeene sine selv og bevare minnene fra jakta enda lenger. Joakim fra Jaktia PRO team viser deg hvordan.

Jakta er over og du ønsker å forlenge opplevelsen med trofeet ditt. Det er utrolig hvor mye dette dekorer, og minnene som dukker opp hver gang du titter på veggen er utrolig kjekke. Hvor vanskelig er dette egentlig? Vel, det er ikke vanskelig, og har du en gammel kjele så kommer du langt. Her kommer en kort guide på hvordan jeg går frem på alle typene skaller jeg prepper. Denne oppskriften har jeg brukt på alt fra hjort og helt ned til røyskatter, men det varieres noe på koketid ut ifra størrelsen på dyret.

Fremgangsmåte:

Vi begynner med å flå av så mye som mulig, dette er for å gjøre det lettere for oss selv etterpå. Jo mer du får av før kokingen jo lettere er det å få vekk resten etterpå. 

Kok skallen til kjøttet begynner å slippe litt. Det er ikke nødvendig å koke i timevis, da blir benet skjørt og det blir fort ødelagt når du skal fjerne resten av kjøttet og brusket. Jeg bruker 15-20 min med fosskoking på rådyskallene. Sett på plata mens du flår, så er det bare å slippe det rett i gryta når du er klar. 

Så er det bare å mate på med høytrykkspyler. Jeg har brukt dette på alt, og det funker om man er forsiktig på de minste hodeskallene. Målet med spyleren er å få vekk det som sitter i kriker og kroker. Får man ikke vekk alt, så kjører man på med en runde til i kjelen. Bare følg med, så er det ingen problem å koke den en ny runde. Det er bedre med 2-3 turer i kokeren, enn at skallen blir ødelagt av for lang koketid om gangen. 

Når alt kjøtt og brusk er fjernet så er det bare å la skallen tørke. Den er nå klar for bedømming. Har du ett flott trofé, så er det helt utvilsomt best å la det være 100% originalt. Ikke bleket, og ikke kappet. Dette er med på at poengene ikke går i den favør. 

Så kommer blekingen og montering på plate. Jeg bruker 35% peroksid. Denne er utrolig kraftig og en kjapp runde ned i en isboks, og noen kjappe penselstrøk så holder det. Deretter legger jeg den fremfor en vifteovn, det er fordi at peroksidet funker desidert best om det får varme. Har du en solskinnsdag, så legg den ut i solen mens peroksidet får jobbe med skallen. Det skal frese skikkelig mens den jobber seg inn i kraniet. 

Skallen er tørket opp, og den er nå klar til montering. Da borrer du ett lite hull bak i skallen, der du vil ha festepunktet ditt på platen. Dette er for at ikke kraniet skal sprekke opp når du monterer.  

Så lett er det. Om du har gjort det én gang, så ser du fort hvor lett det er, og du bruker ikke lang tid per trofé når du begynner å få dreisen på dette. Dessuten er det jo litt kjekt å gjøre alt selv også, for det kan fort bli kostbart om man skal sende vekk alt man skyter på en god sesong. 


Følg gjerne denne linken til YouTube videoen, så får de sett fremgangsmåten på hele prosessen der. 

Lykke til! - Hilsen Joakim Pettersen 

@jegerbloggen
 

Hvordan klargjøre et trofé?