Til toppen
Hvordan forebygge skader på din jakthund?

Hvordan forebygge skader på din jakthund?

Jakthunder er ofte mer skadeutsatt enn andre type hunder fordi de skal prestere maksimalt over en kort periode. I denne reportasjen forteller Jeanette fra Jaktia PRO team om sine tips og triks til hvordan du kan forebygge skader hos din jakthund.

Bevisstgjøring - hvorfor er det så viktig å holde hunden sin i form året rundt?

En jakthund kan gi oss så mange gleder. For mange jegere er det noe helt spesielt med å felle dyr for egen hund etter å ha trent den opp til den jobben du ønsker den skal utføre. Men i løpet av et år i og utenfor båndtvangsperioden er hunden avhengig av trening og noe jeg vil kalle «en mer avansert oppfølging». 

En jakthund kan sammenlignes med en toppidrettsutøver og trenger mye mer oppfølging enn den ordinære «familiehunden». Mye av grunnen til at jeg sier dette er fordi veterinærer og forskere kan se at jakthunder er mye mer skadeutsatt enn andre type hunder. Her startet min refleksjon og jeg har sett og undersøkt flere teorier om hvorfor det er slik, og kommet frem til at dette er de fem vanligste menneskelige feilene vi gjør:

  1. Vi avler hunder med mye feil gjennom genetikk og avl som gjerne gir plager for hunden både i muskler og skjelett, men også andre sykdommer.
  2. Vi avler på «jaktidioter» noe som fører til at hunden presser seg så hardt i jaktsituasjoner som er på grensen til hva hundens kropp tåler - ikke bare fysisk, men også psykisk og mentalt. 
  3. Vi avler på tidlig jakt, vi ønsker at hunden skal jage fra ung alder, før kroppen i det hele tatt er moden nok både fysisk, psykisk og mentalt.
  4. Vi har ikke vært fokusert nok på riktig fôringsrutiner, viktig ernæring og kosttilskudd til hundene våre gjennom hele året.
  5. Vi trener ikke hundene våre riktig, eller forbereder ikke hundene nok til tøffe jaktterreng. I tillegg har vi alt for mye fokus på kondisjonstrening og glemmer ofte andre viktige treningsmetoder.

Hundens muskel- og skjelettsystem fungerer på samme måte som hos oss mennesker. For at jakthunden skal klare å yte maksimalt i en jaktsituasjon og gjennom hele jaktperioden er de like avhengig av riktig trening, forberedelser til prestasjon, ernæring og restitusjon som en som trener for å bli toppidrettsutøver. Og det handler ikke bare om tiden i jaktsituasjon/jaktperioden, det handler om å vite hvordan hunden din responderer på for eksempel restitusjon slik at du har en godt restituert hund neste dag.

En toppidrettsutøver har gjerne et støtteapparat rundt seg som er med på å gjøre dem gode. Da tenker jeg på fysioterapeuter, leger, ernæringsfysiologer, utstyrstestere og lignende. Jakthunden har bare oss eiere å forholde seg til og det vil si at det er vi som må sette oss inn i hva hunden trenger gjennom hele året og ikke bare én måned før jaktstart. Det krever en del av oss som eiere.

Hunden slekter på ulven og ulvene vandrer langt året rundt uten noen form for båndtvang eller fysiske begrensninger, slik våre hunder har. Vi har blant annet båndtvang på våre hunder fra 1. april til og med 20. august hvert år. I denne perioden er det båndtvang for å beskytte dyrelivet som er ekstra sårt i denne perioden. Likevel er ikke hundens kropp bygget for en så lang periode med begrenset bevegelighet. Hundens kropp er bygget for fri bevegelse 365 dager i året. Med fri bevegelse mener jeg bevegelse uten bånd, i terreng som er tilnærmet likt jaktterrenget som det skal jaktes i. En hunds bevegelse blir aldri det samme i bånd som det blir når hunden får løpe løs. Spørsmålet er hvordan vi skal klare å møte hundene våre, slik at vi dekker deres behov også i båndtvangsperioden og ikke minst forbereder dem på hva som møter dem etter 20. august når båndtvangen opphører. 

En som konkurrerer i terrengløp trener ikke bare på grusveier eller bare ren kondisjonstrening. Terrengløperen vil forberede kroppen sin til den aktiviteten som skal utføres og trener da kroppen i tilnærmet likt terreng den skal utsettes for under konkurranse. I tillegg vil treningen innebære mye mer enn bare løping i terreng, de implementerer også både styrketrening og balanse. Vi jegere tenker som regel for snevert og glemmer å implementere andre treningsmetoder enn bare kondisjonstrening gjennom året. Ofte hører jeg om hundeeiere som slipper hundene sine i avgrensede parker, som er inngjerdet og ment for å trene hundene sine uten begrensning i båndtvangen. Dette kan være et godt alternativ, men forbereder det egentlig hundens kropp godt nok hvis parken ligger på et flatt jorde og ikke er tilnærmet likt det terrenget det skal jaktes i? Etter min mening må jakthunden ut i skogen og ut i terrenget, for å få best mulig effekt av treningen. Her tror jeg mye av skadeårsakene til hundene ligger. Hundene er ikke godt nok forberedt på hva som møter de når båndtvangen er over. De klarer heller ikke se sine begrensninger når båndtvangen endelig er over, ved å starte forsiktig og øke tempoet i takt med utfordringene utover i jaktperioden.

Vi liker hunder med mye jakt og avler deretter uten å egentlig tenke på hva dette innebærer. Jo mer jaktlyst hunden din har, jo mer må du forberede den til jaktsesongen fordi den ikke klarer å se sine egne begrensninger. Dessverre finnes det flere unge jakthunder som har blitt utbrente i tidlig alder. Ofte ser vi på jakthunden som en skogsmaskin som kan holde ut i dagevis, men vi glemmer å implementere gode fôringsrutiner, metoder som fremmer restitusjons o.l.

Vi avler frem «jaktidioter» gjennom linjer som vi vet fremmer gode jaktegenskaper og vi forventer at hunden skal yte 100% i jaktsammenheng uten noen form for planlegging. Dessverre finnes det ingen snarveier, måter å jukse på eller «quick-fix» – en rett og slett gjøre en langsiktig jobb med hunden gjennom hele året. Og dessverre er det et fåtall jakthunder i Norge som får utnyttet sitt fulle potensiale under jakt, nettopp fordi eieren ikke har nok kunnskap.

Å skaffe kunnskap om ernæring og fôringsrutiner er et viktig og smart sted å starte. En toppidrettsutøver spiser ikke "fast food" hver dag, men planlegger og legger opp en langsiktig ernæringsplan for å klare å yte maksimalt. Vi får stadig flere spørsmål om fôring og fôringsrutiner, og det er helt topp at fokuset på næring til hunden endelig har blitt en prioritet hos mange jegere. Som for oss mennesker har hunder ulik forbrenning og vi kan ikke sammenligne hundene med hverandre, selv innad i rasen. 

Mange sammenligner en løpshund som konkurrerer i hundeløp med jakthunden når det kommer til fôring, men det blir som å sammenligne en langdistanseløper med en sprinter. De forbrenner ulikt og kan derfor ikke sammenlignes selv om en kan hente masse nyttig info om fôring og rutiner fra hundekjørerne. Men som jegere er vi nødt til å se dette gjennom en jakthunds øyemed og hele tiden tenke at de driver på to helt ulike idrettsarenaer. Fôret til jakthunden er like viktig som selve treningen av hunden og dette tror jeg ikke helt alle tenker på. For å klare å prestere fysisk må også ernæringssammensetningen være optimal. I dag finnes det også en rekke kosttilskudd som blir viktig for jakthunden, som for eksempel omega 3. 

Våre beste tips for å forebygge skader og for å lykkes med en glad og frisk jakthund under hele jaktperioden er derfor å legge opp en god trenings- og ernæringsplan gjennom hele året. Start gjerne treningen tidlig på våren og finn riktig fôringsrutine for din type hund og trening. Det vil gagne både deg og hunden i det lange løp og dere vil kunne unngå skader og utbrenthet.

Lykke til og skitt jakt! Med vennlig hilsen Jeanette Sveen    //    @villmarksliv_paret

 

Se også Jan-Roberts enkle tips til fôring og trening av jakthund: