Til toppen
Bedømme gevir

Bedømme gevir

Få mest mulig ut av trofeet ditt

Mange spør, hvert eneste år. Holder denne til medalje tror dere? Hvert år er det samme leksa på facebook, og det er helt greit. Men hvert år blir de samme feilene gjort før man skal bedømme bukken fra august. For det er nemlig slik at det går an å rote bort edelt metall ved å være litt for gira på at den skal opp på veggen. Dette har jeg lært på den harde måten selv, og manglet noen skarve poeng fra den edleste av dem alle. Hva gjorde jeg feil? Jo, det kan jeg fortelle deg: Alt.
Så nå har jeg lyst å gi deg en liten guide på hvordan du får mest mulig ut av treffet ved bedømming slik at du ikke går på samme blemma!

1. Det aller første du gjør når bukken er skutt er å klargjøre den for gryta. Koke den, rense den og legge den til tørk. Er den ikke rensket tilstrekkelig kan den som bedømmer bare avvise trofeet. Kravet for bedømming krever at skallen skal ha tørket i minimum 30 dager i romtemp. La den ligge ut tiden, men ikke legg den fremfor varmepumpen for å virkelig trekke ut alt du klarer av fukt. Alle gram teller! Og ikke få sjokk når du veier etter at skallen er fersk, for du vil få en del svinn i vekta ettersom den tørker mer og mer.

2. IKKE kapp skallen og gjør den klar til veggen. Du vil få desidert mest ut av en hel skalle og det trekkes en del gram som kan vippe lasset for deg om har satt saga i den. Kapper du kun tennene så trekkes det 90gram, og kapper du fra tanngarden opp mot øyehulen blir det trekk på 65gram. Vekten i seg selv skal multipliseres med 0,25 så kan du regne selv hvor mye poeng som ryker på at du kapper den før bedømming. Kappe den kan du alltids gjøre etter at dommeren er ferdig med sin del av jobben, om du fortsatt ønsker dette.

3. Unngå å bleke skallen også. Dette er med på å tørke ut skallen enda mer, og dermed vil du får mindre vekt når trofeet legges på vekta for den offisielle bedømmingen. Det trenger ikke være snakk om mange gram og poeng, men det er poeng du vil ha med deg på totalen for å få dette diplomet da. Koker du og gjør jobben skikkelig så er det ingen problem å bleike pryden etterpå, det er ikke noe som må gjøres asap for å få fint resultat.

4. Vel, kapping har vi allerede sagt er fy fy! Men det som er enda verre er å kappe den, og fylle opp kraniet med glassfibersparkel eller gips for å henge dem på veggen.  Da er det over og ut, bukken vil ikke bli bedømt og det edle metallet blir kun ett fjernt ønske som ikke blir realitet.

Så vær så snill, hold trofeet ditt så clean som mulig før du bedømmer det, så blir dette svære greier. Unner alle å skyte seg en flott bukk og få medalje på den. Har ikke mange medaljebukker på samvittigheten selv, men har tabbet meg ut ved to anledninger hvor jeg har misset gullet pga punktene over! Vel, jeg har lært, og jeg har lært på den harde måten! Den en bukken min manglet 2,9 poeng til gull. Hva skjedde? Jo, jeg kappet den, jeg bleket den, jeg tørket den foran en varmevifte for å få best mulig effekt av peroksidet i blekeprosessen. Så, vel, jeg kan kun takke meg selv.

Ønsker alle lykke til, og håper disse punktene hjalp i poengsankingen!

Skrevet av ProTeam Joakim Pettersen