Til toppen
Åtejakt på rødrev

Åtejakt på rødrev

Åtejakt på rødrev kan være en spennende form for jakt, om man forbereder seg godt og gjør det rett.

Spenningen er til å ta og føle på når den svarte skyggen plutselig lurer ut fra skogkanten, før den lusker ut på jordet i sikksakk og man håper spent på at den skal stoppe opp med bredsiden til. Men for å lykkes er det mange faktorer som er viktige å tenke på, for å unngå lange og resultatløse timer i bua. 

For å optimalisere til en vellykket åtejakt er plasseringen av åte kanskje det aller viktigste du gjør. Valg av lyskilde og hva som blir brukt som åte er ikke like viktig i de aller fleste tilfeller. Rødreven er en nattaktiv krabat som ofte bruker de samme trekkrutene gjennom flere generasjoner. Enkelte ruter er mer brukt enn andre. Det er derfor lurt å se seg ut hvor reven trekker før man etablerer et åte. I dalsøkk, langs bekker eller langs andre naturlige strekninger hvor den ferdes kan være gode plasseringer. Det er også kjekt å finne en plass hvor du kan ha god oversikt. 

Når trekkrute og områdene som reven ferdes i er funnet er det bare å starte fôringen. Da vil du raskt kunne se om reven kommer innom jevnlig eller ikke. På et godt etablert åte er det viktigere med plasseringen enn hva du fôrer med. Husk at du kommer til å bruke mange timer i glugga, så det er lurt å gjøre forarbeidet skikkelig før du starter. 

Så bør man vurdere om man skal bruke 230V eller kjøre 12V til å få belyst området. Personlig ville jeg gått for en 230V løsning, og er du heldig finnes det en snill bonde der ute som kan hjelpe deg med en stikkontakt, for å holde åte opplyst. De grunneierne som lar deg ha et åte vil ofte også kunne hjelpe deg med tips til en god plassering, da de som regel kjenner områdene sine godt. Langs diker på jordene, eller i underkant av koller som ligger bak jordet? Dette er ting som varierer fra plass til plass, men som kan være avgjørende for en vellykket åtejakt. 

Når det kommer til belysning så finnes det et hav av muligheter, og de siste årene har grønt lys blitt veldig populært. Har man tilgang til 230V så kan jeg anbefale å kjøre på med en god lampe som sprer godt og har hvitt lys. Fordelen med et lys som sprer er at reven i 90% av tilfellene skytes utenfor åte, eller på strøåta som du har. Så en lampe som kaster godt lys ut til sidene også vil være avgjørende i mange av tilfellene. Dersom du tyr til 12V så er det mer begrenset hva du kan kjøre, for et fritidsbatteri på vinteren klarer ikke drive mange watt om du skal ha lys over tid. Men det finnes alternativer der også, så frykt ikke. På den annen side er det lettere å varme opp en glugge med 230V, med en ovn som gir en konstant lunk. En glugge med litt komfort og god plass er vesentlig når en skal være der lenge. Gode stoler, fin temp, og god utsikt mot åteplassen. Ingen ting er verre enn å måtte myse igjennom et gråbelagt gammalt pleksiglass. 

Hva så, når alt er på plass? Du vet hvor åte skal ligge, hvilke avstand skal det ligge på, og hvor skal glugga stå? Da er det bare å begynne å fôre. Og her funker nesten alt! Reven er en åtseleter og vil se seg fornøyd med det aller mest. Og under høstens jakt er det lurt å ta til sides litt slakteavfall slik at du kan slenge ut med jevne mellomrom og holde åteplassen aktuell og spennende. Etter hvert som du har etablert hovedåta så er det veldig lurt å ha det som vi velger å kalle for strøåte i tillegg. Billig tørrfor som strøs i en god radius hvor Mikkel må bruke god tid å plukke med seg en og en pellet, som igjen er med på å gi deg god tid til å plassere ett sikkert skudd. Alt du kommer over av matrester og slakterester gjør seg som åte til reven. Og i perioder hvor den har andre plasser med mye mat, så vil det fort kunne være en dødperiode på åte. Om vinteren er mild, eller om det er mye smågnagere er det fort gjort å tenke at det er åte som er problemet, men det er det ikke. Når det blir kaldere og mattilgangen blir dårligere vil den automatisk trekkes mot åte ditt nok engang. Det er også en fordel om du lar noe kråkefugl være med å informere reven om åte. De er bråkete, og er også med å spre återester. 

Det er lite som slår en god åteplass, og det er en jaktform som mange unge jegere starter med. Når man har med seg en ung jegerspire på åtejakt, har man god tid til å lære vekk noen tips og triks samt ha god kontroll over situasjonen når reven kommer utpå. Det adrenalinet som pumpes igjennom kroppen for en førstegangsjeger som skyter første reven sin er noe helt eget. Setter man opp en åtevarsler på trekkrutene inn mot åte vil en få en heads up, og man har mulighet til å ta en liten høneblund. Mange av oss har jobb og skole også, så greit om man ikke har alt for store bæreposer under øynene.

I videoen under gir jeg deg noen gode tips til valg av fôr og svarer på de vanligste spørsmålene som dukker opp vedrørende åtejakt på rev.

Skitt jakt!

Med vennlig hilsen Joakim Pettersen   //  @jegerbloggen