Til toppen
10 ting å ha med på jakt!

10 ting å ha med på jakt!

Det er ikke alltid like lett å bestemme seg for hva man skal pakke med seg i sekken på tur. Været kan variere, årstidene kan variere, og hvor du skal kan spille inn. Men det er visse ting jeg alltid har med meg uansett hvor jeg går. Disse tingene er nødvendige og kommer til nytte stort sett uansett hvor jeg er på jakt/tur. Men det må ikke ta for mye plass, og derfor er disse tingene som nevnes gjort så enkle som mulig. Og i en standard 11L hoftesekk har du plass til alt dette, samt matpakka og enda litt til som ikke er listet opp her.

 

Du kan få mye plass i en 11 liters tursekk. Pakk med deg det du vet du kommer til å få bruk for.

  1. Håndkikkerten min – den klarer jeg meg ikke uten. Alt i fra rypejakt til hjortejakt er jeg kjempe avhengig av denne. Trenger ikke nødvendigvis alltid ha med den største jeg har, og varierer det utifra hva som står på dagens agenda. Men som en suveren allround kikkert er størrelsen 10×42 noe jeg virkelig har sansen for. Ikke tar den voldsomt stor plass heller.
  2. Kniven min, Eka Swingblade – den er suveren! Skal du spikke pølsepinne, skjære ut brystet på en fugl, eller kanskje sprette buken på storvilt? Uten kniven føler man seg nesten litt hjelpesløs. Jeg har selv stått oppe i lia med en hjort og tenkt at “nå hadde kniven vært grei å ha”. Ikke tar den stor plass heller, og du kan velge å ha den enten i beltet eller i sekken.
  3. Kaffekoppen – ja, den er faktisk en nødvendighet for min del. Uten den kommer man seg ikke langt. Og alle som er glad i kaffe kjenner følelsen av å sitte der med alt sammen, men så har de glemt kaffekoppen. Da er humøret kjapt nede på ett middels nivå. Hvilken kaffekopp du har med spiller liten rolle, men den  være med.
  4. Ekstra ulltrøye eller t-skjorte – Når du har gjort unna de tøffeste etappene og skal raste litt, så er det godt å kunne ta på seg et tørt lag med klær på kroppen så ikke all varmen forsvinner. (Dette blir jo selvsagt mer og mer nødvendig utover sesongen mot vinteren). Spesielt om du skal sove ute og kvelden kommer, da er det lurt å bytte plagg og bruke varmen fra bålet til å tørke opp det som eventuelt er fuktig fra dagens tur.
  5. Noe å fyre opp bål med – og det tar så lite plass. Et par briketter eller litt tørr never tar så liten plass. Om du velger lighter eller tennstål er ikke så viktig, men øv gjerne med tennstål hjemme før du tar det med ut på tur. Det kan være litt vrient første gangen. Ellers ser det jo hakket tøffere ut ovenfor de som kanskje er med deg, når du drar frem stålet fremfor en lighter. Legg alt i en liten brødpose slik at det holder seg tørt uansett hva du velger.
  6. GPS – Jeg er blitt fan av GPS’n da den hjelper meg med å holde styr på hvor jeg er, hvor jeg skal, og ikke minst hvor jeg har vært. Det kan med fordel skaffes oppgraderte kart over fylket du befinner deg i, slik at du har grunneierens grenser med på kartet. Enkelte av modellene bruker en del batteri, så det kan være greit å ha med seg ekstra i sekken. Mange sverger til gammeldagse kart, men jeg har aldri hatt problemer med at GPS’n min har sviktet.
  7. Powerbank – ja, det var kanskje ikke på listen til mange for 10 år siden. Men det skjer mye på utviklingsfronten. Jeg bruker mye powerbank til å lade mobil, GPS, kamera, etc. Størrelsen på en powerbank i forhold til størrelsen på den, gjør at det er verdt det. Mye av det man får kjøpt av elektroniske hjelpemiddel i dag kommer med innebygd batteri, og eneste måten man får ladet det på er via kabel. Da er en liten powerbank kjekk å ha med seg.
  8. Hodelykt – Jeg har ikke tall på hvor mange ganger vi har sneket nedover lia i siste rest av lys, eller ned i steinura en halvtime etter at vi burde ha vært nede. Så for å unngå at vi går på en smell så er det blitt standard med en liten hodelykt i sekken. Det trenger ikke være det største beistet av en lykt, men det bør være slik at du ser tydelig hvor du skal sette fotfestet. De aller fleste hodelyktene på markedet i dag er overraskende gode, så sjekk ut hvilket merke og modell som passer best for dine behov.
  9. Slepetau – Vel, dette kommer jeg ikke til å ta med hvis jeg skal skyte meg en rype. Men når det er snakk om hjort og rådyr så er det veldig godt med noe ekstra å dra med. Det kan fort bli tungt og knotete, så da er det greit med et ekstra hjelpemiddel. Her er det nok med en skytereim også om du bruker den. Uansett så er det ikke noe som tar mye plass.
  10. Førstehjelp – Du trenger ikke ha med deg hele Radiumhospitalet, men det kan være greit med noe enkelt som plaster og små bandasjer. Man vet aldri når man får bruk for det. Kanskje til og med noe så enkelt som gnagsår kan være med på å gjøre dagsmarsjen sur. Så pakk lett, men nødvendig. Så er du klar om uhellet skulle være ute.

Det aller mest nødvendige trenger ikke ta så stor plass i sekken.

Alle disse tingene som er listet opp over er små, lette, og tar lite plass. Om du skal på en dagstur så passer alt dette fint i en hoftesekk. Gjør det enkelt, det trenger ikke være vanskelig. Det var en periode i starten da jeg pakket med meg for en hel uke, når jeg egentlig bare skulle ut på en dagstur. På enkelte turer er ikke alt dette nødvendig, men det er i hvert fall noe jeg setter pris på å ha i sekken om jeg først skal på tur. Og en ting kan jeg love deg, den dagen du utelater noe – så er det den dagen du trenger det mest.

Da gjenstår det bare for meg å ønske deg en god tur, og håper du får bruk for noen av disse tipsene!

GOD SOMMER!

Hilsen Joakim 

 

Jeg ønsker deg en riktig GOD TUR!