Til toppen
Hvordan lokke rev om sommeren?

Hvordan lokke rev om sommeren?

Å lokke inn en rev på sommeren kan være noe av det morsomste jeg gjør. Det er en type jakt som ikke krever all verdens, og den kan gjøres veldig effektiv.

Det er noen ting som funker bedre enn andre, men her ønsker jeg å dele de tipsene som kanskje kan være med å løse noen floker hos de som ikke har knekt koden enda. Eller kanskje du er helt ny i gamet og trenger en liten dytt i rett retning. 

På sommeren er det utelukkende fugleskrik jeg bruker mest. Det er en lyd som lokker inn de voksne, så godt som årsvalpene. I tillegg til den så har jeg alltid med meg musepip fløyte. Andre plasser i landet brukes det også killigskrik med gode resultat, men i området hvor jeg bor er det dårlig med rådyr så da uteblir denne for min del. Dette er også en lyd som funker bedre på eldre rever og de vil ikke komme like rett inn som med fugl/musepip. Mulighetene for at den ringer deg inn for å få vitringen er større, og den kan avsløre deg kjappere.  

Rekkevidden på de fløytene jeg bruker er ikke av det lengste slaget, men på sommeren liker jeg å lokke flere poster og da har det ikke så mye betydning om fløyta går 2km eller ei. Det er i hovedsak nyslått mark som gjelder og da er som regel reven i nærheten og vil komme ganske kjapt om den er interessert i mat. 

Fugleskrik – Brukes når jeg setter meg på post og reven ikke er til stede. Jeg lokker sjeldent bare for å lokke, og passer på å være ute mens det er optimale forhold slik at jeg har større sjans til å lykkes. Rekkevidden kan variere noe på ulike modeller, men om man sier noen 100m på de kraftigste så er vi nok innafor. Dødelig effektiv, og en lyd som får reven til å komme inn uten å være så voldsomt skeptisk. Nyslåtte jorder er som ett stående buffet for Mikkel, og den vil ikke være like kritisk som om det var hareskrik på vinterstid. 

Når det kommer til valg av post, så er dette også noe enklere på sommeren. Det er lettere for reven  å gå rett på lyden uten å sirkle så mye når det er snakk om disse lokkene på sommerstid. Jeg opplever at en god post med god oversikt er viktigere enn tenke for mye vind på denne årstiden. Men det skal sies at reven ser like godt om sommeren, som på vinteren, så det er aldri feil å gjemme seg godt i god kamuflasje. Følg godt med, for reven kan komme utrolig nært, og utrolig fort! 

Musepip - Brukes mest når jeg ser reven allerede står på jordet. Da har jeg allerede kontroll på den, og jeg får lett indikasjon på om den er villig til å komme på lokken eller om den gir blanke. Dette er også en veldig forsiktig lyd, med noe lavere rekkevidde så også her, vil Mikkel komme ganske rett på om den er interessert. Valpene er også lette å lure med denne lyden, da de er både lekne og nysgjerrige. Å se reven komme nærmere og nærmere mens den bikker hodet over på skrå, for å lytte ekstra nøye, det er utrolig moro! Fordelene med musepipene er at de er små fløyter, og det tar liten plass å ha med seg ved siden av fugleskrik. Også her finnes det ulike varianter, men reven kommer nok like godt om bruken er rett. Skulle den ikke reagere i det heletatt på musepip, så prøv fugleskik selv om den står der. Plutselig er det det den vil ha. 

For en lokkejeger er det viktigere å lære seg å bruke fløytene, enn noe annet. Om du ikke behersker de skikkelig vil det kunne bli kjedelig på post da reven ikke har fått kallenavnet “Slu som en rev” uten grunn. Musepip og fugleskrik er noen av de letteste lydene og beherske, samt at de er utrolig effektive. Derfor har jeg valgt å legge frem disse som mine favoritter her. Så om du kan bruke fløytene rett, og passer på å ikke lokke i tide og uteide, men passer på at forholdene er gode... Da har du en giftig kombo! Gjør du i tillegg litt forarbeid og finner aktive hi, så er muligheten stor for at både tispe og valper vil komme kjapt på lokkingen. Men igjen, ikke lokk i tide og utide. Er Mikkel lurt engang, så blir den mer skeptisk og kan bli vanskeligere å få inn neste gang du prøver deg. Kjedelig å bruke opp effekten av en dødelig fløyte før jakta starter... 

Med unntak av lydene så har de ganske mange likhetstrekk, og her kommer en liste med pluss og minus på de to:

Fordeler og ulemper
+ Lett å bruke - Noe kortere rekkevidde enn andre lyder
+ Tar liten plass  
+ Effektiv på valper og eldre rever  
   


Skitt jakt! / Hilsen Joakim 

(@jegerbloggen)