Til toppen

Hvordan finne jakt?

Å komme seg inn på jaktfronten er kanskje ikke like lett for alle. Og jeg har selv stått på bar bakke uten noen gratis inngangsbillett. Av de som tar jegerprøven i dag så er det dessverre ufattelig mange som ikke kommer seg ut på jakt etter de har avlagt eksamen. Dette til tross for at man skal gå litt igjennom hvordan man finner seg plasser å jakte på, på selve jegerprøvekurset. I dag finner du mange flotte infosider om jaktformidling på Facebook bl.a og man finner alltids noen der som leier ut jakt. Men det stopper jo ikke der, det finnes jo mange alternativer.

Inatur har mange terreng som leies ut på både sesongbasis, men også dagskort. Her kan du søke alt du måtte ønske fra småvilt til storvilt. Og er det ledige kort, så stiller du like sterkt som alle andre. Denne siden er det private grunner som leies ut, men også stats skog har en del areal som ligger ute med ledig jakt der. Der er alt veldig godt kategorisert, og man kan legge inn detaljer på arten man vil jakte på, hvor man vil jakte det, og når man måtte ønske.
Så har man jo ulike allmenninger som også leier ut jakt, eller man kan søke. Reinsjakt er en av de jaktene i Norge hvor man legger inn søknad og er med på trekninger om kort. Disse kortene finner du også på inatur f.eks, men de ulike allmenningene har jo også egne nettsider hvor det er mulig.  Så om man er litt kyndig og klasker inn noen stikkord om hva man ønsker på google så kommer man veldig langt og der har man en fot innafor.

De alle fleste som tar jegerprøven og kommer seg på jakt, har jo en viss formening om hvorfor de er der og hva de ønsker å jakte på. For min del startet jakten på terreng allerede rett før, og under jegerprøven. Den gangen kjøpte jeg meg ett godt gammeldags kart og spurte alle jeg tenkte ville kunne komme med noen gode råd. Det startet med at jeg ringet rundt fjellområdene hvor det var observert ryper, og hvor man kjøpte jaktkort. Der etter baller det på seg, og man utveksler erfaringer med andre jegere i fjellet, og man ser jo litt hvor man finner fugl og hvilke andre områder man kan prøve seg på. Her hvor jeg bor på Vestlandet så er det like lett å kjøpe seg jaktkort på småvilt som det er å kjøpe fiskekort. Det står postkasser ved parkeringsplasser og der betaler man en sum for enten dagskort, eller sesongkort. På samme postkasse står det også regler innenfor det gitte området. Om det ikke står noe annet enn at du har betalt for småvilt så er det fritt frem på alt det er jakttider på. I Norge har vi lover og regler på når det er jakttider på ulike vilt, og hva som kreves for å jakte de ulike artene. Grunneiere har som alle vet, rett til å justere disse reglene ved å for eksempel skrive på jaktkortet, eller info ved kjøp av jakt. Dette kan være alt fra at du ikke får bruke stående fuglehunder i terrenget, eller at start datoen på småvilt er forandret fra 10.sept til 10.okt.

Ellers har vi jo mye annet å jakte på, men det er jo mange som ikke selger jaktkort på sin grund. Da er det dør til dør metoden som hjelper. Snakke med bønder som har areal er en god greie der. De har nok en rev eller to til overs du kan få jakte på, og etter en hyggelig prat så er det sjeldent noe problem å få løyve til å ta ut litt smårovvilt. Bøndene har jo også god kontroll på egne områder, så det er alltids god kunnskap å ta med seg. Lokale foreninger har ofte glugger de disponerer mot at man setter seg på bookinglister. Mange foreninger har også terreng de disponerer hvor man får jakte ulike typer storvilt, hvor man får være med på opplæring. Eller man får skyte dyr mot en liten kg pris på kjøtt.

Mulighetene er mange, og man trenger ikke alltid bruke mange tusen kroner på utenlandsreiser for at man skal lykkes. Noen jakter finner man tilfeldig, mens andre må man jobbe litt for. Men bruk sosiale medier for det det er verdt, og snakk med instruktørene du hadde under jegerprøven, så er mye gjort. Det er mye som skal læres for nye jegere, og man kan få litt hjelp i starten til å finne en plass å jakte, men så må man bygge erfaringer på egenhånd. Jeg kan sende unge jegere på en plass hvor de finner rypene, men jeg kan ikke putte fugl i sekken for dem, det er slik de må klare selv. Og dessuten er det kjekkere når man knekker kodene litt selv.

Det er mye fokus på at vi vil ha flere jeger ut i Norges natur. Så, NJFF har mange introjakter, hvor nettopp nye jeger får muligheten til å være med. Dette er ofte organiserte jakter med guider som er med for å gi deg/dere en best mulig opplevelse. Disse jaktene kan være alt fra duejakt på store kornåkere på Østlandet, til reinsjakt på høye fjell og store vidder.
I bunn og grunn er det den dørstokkmila som er verst. Når man er i gang møter man gjerne på likesinnede som blir til gode vennskap, og mer jakt. Det er bare slik det fungerer som med så mye annet.

Husk at det viktigste ikke er å felle mest mulig vilt, men også å fylle hjernebarken med gode minner i gode venners lag.

Nyttige lenker:
www.inatur.no
www.NJFF.no

Skrevet av ProTeam Joakim Pettersen