Riktig utstyr til jaktsesongen

Jaktsesongen er snart igang og det er på høy tid å se over utstyr og kanskje komplettere med nytt. Eller kanskje har du nettopp tatt jegerprøven og trenger en ny garderobe? Jaktia ba Jaktia Pro Teams ambassadør Helena Tysk om hennes beste tips til hva du bør prioritere før høsten.

Godt nyttår i det nye jaktåret! Håper inderlig dere har hatt en like trivelig nyttårsaften som meg, med min mann og mine nærmeste venner. Vi spiste godt og feiret inn vår kommende jaktlykke på Ekolsunds slott og selvsagt skjøt vi opp raketter ved midnatt.

Nå nærmer vi oss ny sesong med stormskritt, høsten er nær! Det innebærer at det er viktig å skaffe seg oversikt over alt utstyr som man har, slik at det blir tid til å komplettere med det som trengs. Jeg forutsetter at vi alle opprettholder trening av hundene hele året samtidig som vi trener oss selv, eller?

Våpen og våpenskap

Når det gjelder våpen så er det på høy tid å sende inn ny søknad dersom du vil bytte børse innen høstens jakt. Politiet og våpenkontoret kan ha flere ukers behandlingstid, så det kan være lurt å være tidlig ute. Det varierer veldig med behandlingstider utifra hvor i landet du befinner deg. Vi i Jaktia hjelper dere selvsagt med å fylle inn søknadsskjemaet, men husk å ha med deg legitimasjon og en oversikt over antall og typer våpen og lisenspliktig utstyr du har fra før. Dersom du oppbevarer våpen for andre, eller du låner ut våpen trenger politiet informasjon om dette også. Er du usikker på hvilket våpen du ønsker, men vet om det er rifle eller hagle, kan vi hjelpe deg med å gå riktig frem slik at du kan velge våpen i ditt eget tempo.

Jaktia-Basic-5-398x1024

Det er viktig å ha rett våpenskap til dine våpen.

Har du ikke lyddemper enda så er denne tiden av året en fin tid å skaffe det på. Alle våre Jaktia butikker har kontakt med børsemakere som kan gjenge din børse for lyddemper. Dette tar ofte mellom 2-4 uker, men forhør deg med din nærmeste Jaktia butikk for å være sikker. Det kan være flere grunner til at man ønsker lyddemper. En viktig grunn kan være at man kommer raskere i gang med skudd nummer to, da rekylen blir mindre. Har du noengang stått på banen og tenkt at du skal avløse et skudd, men ikke gjort det, og umiddelbart vippet med børsen for å ta imot rekylen?

Ammunisjon

Ammunisjon finnes i alle våre butikker og det finnes et bredt spekter å velge mellom. Alt fra trening, konkurranse, jakt i ulike terreng og forskjellige prisklasser. Spør oss om hjelp, så finner vi en type og kaliber som passer for ditt behov. Gjennom vår kundeklubb Club Jaktia, kan du melde deg på forelesninger, kurs, kundekvelder og nyhetsbrev der du får tilgang til spesialpriser som gjelder kun for våre medlemmer. For å bli medlem av Club Jaktia fyller du inn kontaktskjemaet på vår hjemmeside eller besøker din nærmeste Jaktia butikk.

Jaktmatch-Stand-819x1024Lagre opp med nok ammunisjon til jaktsesongen.

Riktig kledd for jakt

Videre kommer vi til et stort utvalg klær. Tenk at du skal kle deg utifra hvordan du har tenkt til å jakte. Du trenger flere og varmere klær jo lenger ut i sesongen vi kommer. Start nærmest kroppen og jobb deg utover med lag-på-lag. I stort sett alle typer jakt kreves det en egen måte å kle seg på, både når det gjelder varme og kamuflasje. Om du ikke har skaffet deg en mentor innen jaktbekledning så er det en god idé å lære seg hva som trengs av bekledning. Husk at ingen spørsmål er for dumme og hvis du ikke spør så lærer du heller ingenting. Selv varierer jeg bekledningen og passer på å bruke klær av god kvalitet, uavhengig av om jeg går med hund eller om jeg skal sitte på post. Som dere kanskje vet er det det å gå med hund som ligger mitt hjerte nærmest og da forsøker jeg alltid å passe på at jeg småfryser litt ved samling, for så å gå meg varm senere. Forrige sesong prøvde jeg en varmevest fra Woodline både på post og under gange på elgjakten. Den var helt super, og på post var det maks varme hele tiden. Da jeg gikk med hund hadde jeg senket temperaturen og de i situasjonene der jeg ventet inn hunden fra lengre søketurer eller drev hadde jeg vesten på.

Dogkeeper_Vast_Front

Besøk www.woodline.se for å se hele kolleksjonen.

Teknisk utstyr

Når det gjelder teknisk utstyr så er det viktig å vedlikeholde og lade all elektronikk ca. hver tredje måned. Sett gjerne på en påminnelse på mobilen så du husker å sette jaktradioen på lading. Hvilket teknisk utstyr er det nødvendig å ha? Jeg gjetter meg til at alle har hørt om Zodiac’s verdensnyhet Zodiac One som er en radio med både 31 og 155 mhz i samme radio, istedenfor å måtte kjøpe to enheter. Denne radioen er for oss som jakter i både sør og nord. Zodiac One selges kun hos Jaktia, så besøk din nærmeste butikk for å få vite mer.

Utover radio så kan det være kjekt å se hvor hundene tar veien og hvordan de jobber, ved hjelp av hundepeilesystemet som Garmin tilbyr. Garmin Astro er den vanligste, men i fjor startet mange av mine jakt kollegaer å bruke Garmin Alpha, og de var superfornøyde. Med begge enheter kan du se hvordan hundene jobber, samt hvor de er. Husk at dyrene kan ligge langt foran, så dykk ikke for dypt inn i Garmin eller mobilen. Plutselig skjer det uten forvarsel. I år blir det nok en Alpha for min del. Dels fordi jeg syns det er gøy med ny teknologi, men også på grunn av sikkerheten da du ser hvor andre jakt kamerater, med samme enhet, befinner seg. Jeg vet at de aller fleste hundeførere alltid setter sikkerheten i første rekke og setter store krav til utstyret når det er vanskelig å avløse skudd med tanke på terreng, posteringer samt øvrige hundeførere. Alpha har kommet et hakk videre i utviklingen.

Nyttig ekstrautstyr kan være Garmin klokken Tactix Bravo og kameraene Virb, Virb X og XE. Med klokken har du bedre kontroll på hvor du er samtidig som du enkelt kan markere GPS-posisjoner. En stilig funksjon som du kan bruke ved for eksempel ettersøk gjør at du med et enkelt tastetrykk markerer de blodspor som du finner for å eventuelt kunne gå tilbake senere, hvis det skulle være behov. Når det gjelder Virb så får du mulighet til å få hele opplevelsen på film. Hvem vil vel ikke kunne gjenoppleve et fantastisk minne? Plassere kameraet på hodet, på børsa eller ha det med i hånden.

Lokkemiddel

Under vårens beverjakt prøvde jeg Smäll lokkemiddel og deres anis olje med godt resultat. Man stryker oljen lett på klærne og da kamuflerer den din duft slik at du kan smyge deg nærmere dyret og få bedre skudd muligheter. Husk alltid å bemerke deg vindretningen når du er på post. Det er utrolig viktig, spesielt med tanke på bukkejakta.

Glem ikke at hele livet skal kjennes ut som en jaktmorgen, full av muligheter og sprang. I skogen er vi alle like – gammel som ung – rik som fattig. Vennskap bygges for all fremtid og all sjalusi legges bak oss. Flere av mine beste venner har jeg møtt i skogen.

Håper at du får oppleve et spennende jaktår med mange minneverdige stunder, og at vi en dag kanskje møtes i skog og mark.

Skitt jakt!

//Helena Tysk, Jaktia Pro Team Sverige