Reportage

Riktig kledd for jakt

I løpet av høst- og vinterhalvåret er det ekstra vanskelig å kle seg med tanke på forandring i temperatur og jaktform. Det gjelder å holde seg varm og tørr gjennom hele dagen i skogen eller på fjellet. Jaktia ba Håkan Gunnarsson fra Pinewood om noen tips.

3-lags prinsippet

Ved høy aktivitet der kroppen anstrenger seg og blir svett er det viktig å holde seg tørr og varm. Om du ikke lykkes med dette vil det føles ubehagelig og senere når kroppen roer seg ned, begynner du å fryse. For å kunne nyte jakten maksimalt uten å bekymre seg for bekledning er det viktig å vite, forstå og kunne kle seg i henhold til 3-lags prinsippet.

Woolpower

Bruk aldri bomull nærmest kroppen.

Transportere – Lag 1

Plagget nærmest kroppen kaller vi for det første laget. Dette laget skal transportere fuktighet vekk fra huden for å beholde et rent og tørt klima nærmest kroppen. Kroppsfuktigheten transporteres gjennom materialet på lag 1, for deretter raskt å fordampe på utsiden av laget. Materialet varmer når det er kaldt og overfører fuktighet til neste lag. Ren ull, Cooldry®, Coolmax®, polypropylen samt spesialbehandlet polyester klassifiseres som transporterende materialer for lag 1. Bruk aldri bomull nærmest kroppen da bomullen absorberer fuktighet og dermed kjøler deg ned.

Fleece er et bra materiale som isolerer – lag 2.

Isolere – Lag 2

Mellomlaget, lag 2, sin hovedoppgave er å isolere og varme kroppen. Lag 2 skal også transportere kroppsfuktigheten videre utover. Blir kroppen for varm letter du bare på mellomlaget. Dette laget kan bestå av flere isolerende plagg som for eksempel fleece eller ull. Samtlige plagg må ha den egenskapen at de transporterer fuktigheten videre for optimal funksjon ved høy anstrengelse. En flanell-skjorte fungerer utmerket som isolerende lag ved lettere aktivitet. Som mellomlag passer ett eller flere plagg i ull som naturlig holder varmen. Ull er et fantastisk naturmateriale som opprettholder varmen selv om det blir fuktig. Glem ikke kaffetermosen, som også hjelper til med å holde varmen i påvente av kronhjorten.

 

Pinewood jaktställ hos Jaktia

Pinewoods funktionella jaktställ

Beskytte – Lag 3

Som Lag 3 regner vi det ytre laget som beskytter deg mot regn og vind. Denne beskyttelsen bør være både polstrende og varmeisolerende. Lag 3 bør ha god pusteevne for maksimal komfort, da dette laget transporterer fuktigheten som kommer fra de indre lagene. Høy vanntetthet (vannsøyle over 4000mm er et minimum) er et krav for akseptabel regnbeskyttelse. Disse plaggene bør også ha tapede sømmer for å hindre vann i å trenge gjennom sømmer/sytråder. Det finnes mange forskjellige typer ytterplagg som oppfyller ulike krav for vann- og vindmotstand. Finn et plagg med membran som puster fra innsiden, men som ikke slipper inn vann og vind.

Det er viktig når du velger jaktklær at du tenker gjennom hvilke behov som bør dekkes der du skal jakte. Er du en aktiv jeger? Hundefører? Skal du sitte lenge på post? Det finnes ingen klær som er mer optimale enn andre. Her gjelder det å finne plagg som dekker ditt personlige behov og tilpasse bekledningen etter aktivitet. Personalet i Jaktias butikker har stor kunnskap og hjelper deg gjerne med å velge riktige klær ut ifra din jakt.

Vi takker Håkan fra Pinewood for tipsene!