Reportage

Hvordan velge rett kikkertsikte?

Med øye for kvalitet!

At god sikt er avgjørende for resultatet, ja det sier seg selv. Nettopp derfor er valget av kikkertsikte det som kan utgjøre forskjellen mellom en vellykket jakt og bortkastet tid. Å kunne stole på at man virkelig ser klart og tydelig, selv på avstand, når adrenalinet strømmer til, kan være forskjellen på treff og bom. Mellom suksess og fiasko. Men å velge riktig kikkertsikte er ikke alltid like enkelt. I starten er det en mengde begreper som skal å mestres og læres, men til syvende og sist er det alltid hvordan det føles som avgjør. Det handler om å finne et produkt som du selv skal trives med. Og ledeordet er, ikke helt uventet – kvalitet.

Hva bør man tenke på når man skal velge kikkertsikte?

Ulike oppgaver krever ulikt verktøy. Enkelte situasjoner krever en spesiell type våpen, og på samme måte krever ulike situasjoner ulike typer sikter. Et kikkertsikte som fungerer perfekt i alle situasjoner finnes egentlig ikke. De fleste jegere har likevel ofte funnet et «allroundsikte» som et fungerende kompromiss, men ingenting er så bra at det ikke kan forbedres. Og når man først begir seg inn i jungelen av sikter finnes det er mangfold av detaljer og funksjoner som man bør sette deg inn i:

KVALITET

Det kan ikke nevnes mange nok ganger – kvaliteten på ditt kikkertsikte er direkte avgjørende. Dårlig mekanisme kan innebære alt fra upresise innstillinger til fuktskader, mens den optiske kvaliteten kan gi deg dårlig skarphet og skumringsegenskaper. Videre er montasjens kvalitet også veldig avgjørende. Den overgripende konklusjonen er derfor at det alltid lønner seg å legge litt ekstra i å få gode produkter.

VEKT

Størrelsen og formen på kikkertsiktet, og fremfor alt, vekten kan påvirke balansen på våpenet både positivt og negativt. Det er lurt å tenke på at man ikke bør kjøpe et for tungt sikte til våpen som skal bæres langt. I dag produseres de fleste kikkertsikter i aluminium så her er det ofte størrelsen som blir det mest avgjørende.

FORSTØRRELSE

Forstørrelsen er også en viktig ting å ta i betraktning. Vanligvis er den variabel og flere varianter er tilgjengelig. Jo høyere forstørring du velger desto mindre synsfelt får du. Men samtidig får du større mulighet til presisjon mot små mål. Her kommer det nesten alltid an på hva du skal skyte på.

RETIKKEL

Her står valget mellom med eller uten utvidelse. Velger du med utvidelse endrer siktemidlet størrelse avhengig av forstørrelsesgraden, men velger du uten beholder det lik størrelse gjennom hele rekkevidden. Hva som passer best er en smakssak og det beste tipset her er å prøve seg frem.

LYS

Jakter du på dagtid eller i skumring? Hvordan er lysforholdene? Du kan vinne mye på å velge et sikte med større objektiv (rundt 50–56 mm). Hvis du kun skal jakte i dagslys kan det holde lenge med et sikte med betydelig mindre diameter.

LYSTRANSMISJON

Når lyset passerer siktet «stjeler» hver linse en liten porsjon lys, og kvaliteten på linsene kan være avgjørende når det kommer til de forstyrrende refleksjonene som ofte dannes. Kikkertsikter av høyere kvalitet har ofte antirefleksbehandlet hver linse og kan tilby optimalt resultat.

OVERFLATEBEHANDLING

Overflatebehandlingen av siktet spiller en avgjørende rolle for klarheten, kontrastene, fargegjengivelsen og i enkelte tilfeller også lystransmisjonen. Høyere kvalitet på siktet er synonymt med bedre overflatebehandling – og dermed bedre sikt.

MONTASJE

Dersom montasjen er gammel, dårlig eller ikke passer optimalt kan det bidra til at kikkertsiktet blir slitt og ødelagt. Montasjen utsettes ofte for store påkjenninger under rekylen og det er derfor ekstremt viktig å ha et stabilt feste som tåler en del, for å ikke miste presisjonen.

TIL SLUTT

Valget av sikte kan ved første øyekast være både komplisert og rotete, og naturligvis finnes det enda flere detaljer man kan fordype seg i, enn det vi har nevnt her. Men i bunn og grunn handler det bare om å stille de riktige spørsmålene. «Hva skal jeg jakte på? Når på døgnet er jeg ute?» Og kanskje minst like viktig: «Hvor mye er jeg villig til å betale?».

Vi på Jaktia besitter mengder med kunnskap og hjelper deg alltid med å finne den kombinasjonen som passer deg og nettopp dine behov. Se vårt utvalgte sortiment av håndkikkerter og kikkertsikter under sidene om sortiment.

Skitt jakt!