Helenas reise fra Garmin Astro til Alpha

Garmin har de siste 11 årene levert en holdbar og pålitelig hundepeiler basert på GPS-teknologi. Lang batteritid, god pålitelighet og slitestyrke har gjort at mange hundeførere gjennom årene har valgt Astro som sitt pålitelige verktøy for å kunne jakte så bra som mulig med sin hund.

For noen år siden oppdaterte Garmin sin hundepeiler og har nå Alpha 100 og Alpha 50 som ersatter Astro-serien. Alpha tilbyr moderne teknologi med mange flere funksjoner og kanskje enda viktigere – flere fordeler.

Enkel å lære seg

Helena Tysk er medlem i Jaktia Pro Team og har en bakgrunn som medarbeider i det Svenske Jegerforbundet. Hun har over 12 års erfaring med jakt. I mange år har Helena jaktet med Astro, men nå har hun gått helt over til Alpha og forteller her om sin opplevelse med å gå fra gode gamle Astro til den mer moderne Alpha.

– Jeg fikk tilbud om å låne en Alpha på en jakt der hele jaktlaget hadde kun Alpha.

Det var litt uvant i starten, da jeg er vant til at mobiltelefoner fungerer med touch skjerm. Men selv om Alpha fungerer litt annerledes er den brukervennlig og jeg lærte raskt de viktigste funksjonene. Den fungerer godt med både vanter, vann og snø, forklarer Helena.

Smidig, sikker og mer effektiv.

Garmin Alpha er en viktig del av Garmins økosystem, Den Moderne Jegeren, med flere sammenkoblede enheter for å gjøre jakten enklere, tryggere og mer effektiv. Eksempelvis kan jakthunden ses i mange av Garmins klokker, og hundene kan også ses i Garmins GPS for bil.

– Den første følelsen jeg fikk var det store fokuset på sikkerheten. At man til enhver tid kan ha oversikt over både hunder, hundeførere og post er en stor fordel, forteller Helena ivrig.

Fra fysiske knapper til digitale knapper

Astro hadde fysiske knapper som man enkelt kunne komme til både med hansker og hvis det regnet. Spørsmål har kommet fra de vante mobilbrukerne som vet at det kan være utfordrende åå håndtere en mobiltelefon i regn og/eller med hansker.

– Touchen fungerer faktisk veldig bra selv om det regner, forklarer Helena videre.

Store fordeler med alpha

Men hva er den praktiske forskjellen med å gå fra Astro til Alpha lurer du kanskje? Helena forklarer:

– Den største og viktigste forskjellen for meg er nettopp sikkerheten på de mindre områdene når man går som hundefører og trenger oversikt over at alle områder er gjennomgått. Det er enkelt å lade Alpha’en i bilen med billaderen som også har en forgrening slik at du kan lade halsbåndet samtidig.

– Tidligere hadde man alltid ekstra batterier med seg i lomma tilfelle det skulle trenges, men det føler jeg ikke trengs i dag for batteritiden er så bra. En annen viktig fordel er at de andre i jaktlaget kan se hva både hund og hundefører pusler med, og det bidrar til en bedre og tryggere jakt med mer kontroll og oversikt.

Bedre batteritid

En viktig funksjon som forbedres fra Astro til Alpha er at man har en innstilling som kan sette halsbåndet i sparemodus for å spare strøm når batteriet i halsbåndet begynner å bli lavt. På den måten kan jegeren få ut et par timer ekstra bruk uten å lade halsbåndet. En annen forskjell som gir bedre kontroll på hunden er at oppdateringshastigheten på halsbåndet er senket fra 5 sekunder til 2,5 sekunder.

Fordeler for hundeføreren

– Med Alpha føler jeg man er med i tiden. Mobiltelefonene våre har jo touch i dag, så hvorfor skal man ikke bruke det mest smidige på jakt også? Under et ettersøk i skumringen fikk jeg en fantastisk anledning til å bruke lampa på peileren slik at jeg med sikkerhet kunne vite eksakt hvor hunden min befant seg til enhver tid, forteller Helena.

Det finnes flere store forbedringer i Alpha sammenlignet med Astro. Brukeren kan for eksempel sende lyd/tone og vibrasjon til halsbåndet. Ved hjelp av geo områder og radius advarsler kan hundeføreren kontrollere hundens bevegelser og få beskjed når en hund forlater eller går inn i et bestemt område.

En annen detalj som kan være til stor hjelp i mørket er at hundeføreren med Alpha kan tenne og slukke diodene på halsbåndet for økt synlighet av hunden.

Fordeler for jegeren

Men det er ikke bare hundeføreren og jaktlederen som kan ha en egen Alpha enhet. Hver enkelt jeger i jaktlaget har stor nytte av å være koblet opp og teknisk delaktig i Garmins Alpha-system.

– Med en Alpha har jeg mye bedre kontroll på mine jaktkamerater fra post, og jeg kan planlegge og være mer effektiv med tanke på hvor hunden min, meg selv og det andre mannskapet befinner seg. Det blir også mer å prate om etter jakten da muligheten til å se hverandre gir større delaktighet, noe som øker den sosiale nærverdien, forklarer Helena.

–  Min erfaring er at hver gang jeg låner ut en Alpha til en jaktkamerat, går gjerne personene rett til en jaktbutikk for å kjøpe en selv når jakten er over.

Trygghet for jaktlederen

Det er også direkte fordeler for jaktleder å gå fra en Astro til en Alpha.

– Først og fremst er det større trygghet og sikkerhet ved å få bedre og raskere oversikt, men også delaktighet og å kunne ta en avgjørelse med fakta i ryggen. Alpha er et veldig godt verktøy for den proaktive jaktlederen, avslutter Helena.

TIlpasset og klar for fremtiden

Teknologi, innovasjoner og forbedringer er en del av Garmins “DNA”, og i snart 30 år har de utviklet og forbedret teknologien og mulighetene til menger av ulike sporter og utendørsaktiviteter. At fremtiden blir mer og mer teknisk og jakten med den, er et faktum. Brukt riktig er teknologien en forutsetning for hunden, hundeføreren, jegeren og jaktlaget til å bli bedre, jakte sikrere og få en større jaktopplevelse.

Foto: Rickard L. Eriksson