Bli jeger

Innen Jaktia’s organisasjon finnes det mye kunnskap om jakt og fiske. Alle som driver en Jaktia butikk er hengivne og dyktige jegere og/eller fiskere i dag – men alle har vi en gang vært nybegynnere på området, og vi vet at det kan surre mange tanker i hodet fra starten.

Börja Jaga

Under kategorien “Bli jeger” i Jaktia’s reportasjearkiv gir vi tips, råd og inspirasjon til deg som planlegger å bli jeger eller som nettopp har tatt jegerprøven. Til og med jegere som ikke jakter så ofte kan komme til å finne interessante reportasjer her som kan hjelpe til med å oppfriske gamle kunnskaper. Vi som skriver under “Bli Jeger” er en blanding av eksperter fra Jaktia’s egen organisasjon, jegerforbundet samt ledende autoriteter innen sine respektive områder. Registrer deg som medlem i Club Jaktia, så får du gleden av Jaktia’s eksklusive medlemstilbud og invitasjoner til arrangementer og aktiviteter.

Velkommen til Jaktia!

Les artiklene her

Hvorfor ta jegerprøven?

Det er mange gode argumenter for å ta jegerprøven. Spenningen, kameratskapet, den fysiske aktiviteten og naturopplevelsene er bare noen. I tillegg handler det om høsting og forvaltning av naturens resurser og naturlige spiskammer og hente hjem råvarer av ypperste kvalitet. Naturen produserer et overskudd som du jakter på, og dyrene du skyter har levd i et naturlig miljø. Sunnere og mer økologisk kjøtt, får du muligens ikke få tak i.

Men jakt er så mye mer enn det. Det er forventningene før sesongstart, det er forberedelsene på skytebanen, det er gleden av å ha lykkes under jakta, og det er fornøyelsen av å kunne trylle frem den aller beste viltmiddag. Slikt sett er ikke jakta noe som bare foregår om høsten. Jakta foregår hele året.

Jegerprøven ble innført som obligatorisk i 1986. Bakgrunnen for prøven, er at de som jakter vilt i Norge skal ha en god kunnskap og riktige holdninger under jaktutøvelse.

Fra og med det året du fyller 14 år kan du ta jegerprøven. Du kan likevel delta på opplæringsjakt for småvilt det året du fyller 14 og 15 år, uten jegerprøven. For all annen jakt, uansett alder, må du ha jegerprøven.

For å ta jegerprøven melder du deg på jegerprøvekurs hos en av lokalforeningene til Norges Jeger og Fiskeforbund (NJFF). Kurset koster oftest mellom 2000 – 3500 kr. De fleste jegerprøvekursene foregår vinter og vår. Kurset består av 30 timer fordelt på ni obligatoriske samlinger.

Se kursoversikt og les mer på NJFF sine hjemmesider: www.njff.no/jakt/sider/Ny-jeger ​

 

Fritidsinteresse eller livsstil?

For oss i Jaktia er jakt en del av noe større. Det er en følelse som starter i mageregionen og som sprer seg i hele kroppen. Spenningen, forventningen og den totale konsentrasjonen. Og samtidig den indre stillheten fordi man befinner seg akkurat der man vil være. Våre fantastiske norske skoger, myrmarker og sletter. Våre helt unike fjorder og fjell. For ikke å snakke om alt det gode viltet som lever i vårt langstrakte land. For oss jegere er det en selvfølge å behandle dyr og natur med stor respekt. Det er en del av vår tradisjon, vårt felles verdigrunnlag og forutsetningen for å kunne gjøre det vi elsker. Så ofte som vi kan prøver vi å unnslippe alle hverdagslige gjøremål. Komme nærmere naturen og oss selv. Oppnå den store spenningen. Den ekstreme avslappingen. Og få omgås med gode venner og kunne lage mat ute i det fri. Det er det vi brenner for. Velkommen til oss – vi hjelper deg med å gjøre din neste jakt til en uforglemmelig opplevelse – fra skog til bord.