Ny jeger på utkikk etter din første rifle?

Hvilket utstyr velger man som førstegangsjeger?

Mange jegere som skal ha seg sin første rifle i dag, blir møtt av enormt mange merker og meninger. Det mange kanskje ikke tar høyde for, er at de fleste som skal ut i denne flotte verden av våpen og optikk, er yngre personer som kanskje ikke har fast inntekt og en høy årslønn. Så hva skal man kjøpe da? Og hva vil det koste?

 

En rifle trenger ikke koste like mye som en relativt ny bil, og det finnes merker som er veldig gode til tross for ett litt lavere budsjett. Og som rykende fersk jeger er det kanskje lurt å ha ei rifle man ikke er redd for å bruke? Når du er ferdig å lese dette, håper jeg du sitter igjen med en riflepakke som fyller dine krav. Så hva velger vi?

Rifle:

Den nye folkerifla som går igjen er Tikka T3x. Og den er min anbefaling av flere grunner:

  • Den er av de rimeligere merkene, ikke de aller billigste, men av de rimeligere. Veil: 13.490 kr i kaliber 6.5×55 (T3x modellen).
  • Den gir gode samlinger, og tåler godt de aller fleste typer ammunisjoner man får kjøpt.
  • Den er veldig vanlig blant norske jegere. Og er en av de merkene hvor det er lettest og få tak i ekstra utstyr, som f.eks GRS stokker.

Her kan lista bli fryktelig lang, men dette er noen av grunnene til at jeg synes dette er et godt valg. Når det kommer til kaliber, så er 6,5×55 og .308 to helt kurante valg som er lette å anskaffe ammunisjon til.

Tikka T3 i kaliber .308 oppgradert til GRS stokk.

Tikka T3 i kaliber .308 oppgradert til GRS stokk.

Jeg er glad i å skyte, og ser mange forskjellige merker i like mange forskjellige kaliber. Men en Tikka slår aldri feil. Det er kanskje ikke det mest spennende valget, men du er veldig trygg på at det du får, gjør jobben sin.

3 skudd på 100m med 180grain Federal Fusion ammunisjon, viser hvor god presisjon det er i Tikka sine rifler.

3 skudd på 100m med 180grain Federal Fusion ammunisjon, viser hvor god presisjon det er i Tikka sine rifler.

Optikk:

Et merke som har noe for alle er Zeiss. Og til en fersk jeger, så er det kanskje to modeller som kan være aktuelle. Men her må man se hvor mye man er villig til å legge i selv. En ting å huske på er jo bruken. Jakter du sent? I måneskinn? Kun med hund og drivjakt? Til en som bedriver litt ymse jakt, så vil en kikkert med x50 lysåpning holde. Men er du en ihuga hjortejeger som jakter mye i måneskinn og mer krevende forhold, så kjør på med x56. Per i dag kjører undertegnede med x50 og jakter fint med den i måneskinnet også (Zeiss V8 1.8-14×50).

Det er to modeller jeg vil legge frem for dere nå. Begge er fra Zeiss, den første er Zeiss V6, og den andre er den nye lillebroren (eller søsteren) V4. V6 er kvassere enn V4 og vil nok gi deg litt mer ute i felten. Men V4 er heller ikke helt bak mål.

Ca. pris på disse:

OBS! Optikken er nok det viktigste du investerer i. Du vil spare deg for noen bomturer i skumringen og under dårlige forhold, om du velger rett optikk første gang. Det kan bli dyrere om man må kjøpe kikkert nr 2, fordi den første ikke holdt helt mål.

Tikka T3 kaliber 6,5x55. Zeiss Duralyt 3-12x50. A-TEC Optima lyddemper.

Tikka T3 kaliber 6,5×55. Zeiss Duralyt 3-12×50. A-TEC Optima lyddemper.

Lyddemper:

Det begynner å komme flere og flere merker på demper fronten også. Men Jaktia har sin egen godsak i samarbeid med A-TEC, nemlig A-TEC Villmark. Så kjør på med den da vel? De lager gode dempere, og gjør en god jobb på tuppen av løpet. Jeg anbefaler deg å oppsøke en forhandler, og ta en titt på de forskjellige komponentene jeg har nevnt ovenfor. Da vil du også kunne få satt sammen en total pakke, og kanskje fikse en god pakkepris.

Uansett hva du velger ønsker jeg deg lykke til som førstegangsjeger. Skitt jakt!

Med vennlig hilsen

Joakim Pettersen, Jaktia Pro Team